14 DECEMBER 2015

Heeft u een bedrijf met minder dan vijftig werknemers of minder dan 8,8 miljoen euro omzet? U heeft al een jaar of acht de mogelijkheid de jaarrekening elektronisch te deponeren bij de Kamer van Koophandel, maar met ingang van boekjaar 2016 bent u dit verplicht. Het ‘op papier’ deponeren is dan niet meer mogelijk. Uw financieel specialist staat uiteraard voor u klaar, hij weet van de hoed en de rand.

 

2016, 2017 of 2019
Hebt u een bedrijf met minder dan 250 werknemers en minder dan 50 miljoen euro omzet, dan krijgt u pas met deze verplichting te maken in boekjaar 2017. Heeft uw bedrijf meer dan 250 werknemers en meer dan 50 miljoen omzet, dan gaat de verplichting in boekjaar 2019 in.

 

Softwareleveranciers
Bedrijven van de laatstgenoemde omvang krijgen te maken met uitgebreide wettelijke voorschriften, vandaar dat de voorbereidingstijd ruim is. Softwareleveranciers, bijvoorbeeld, hebben ook de tijd nodig voor adequate aanpassingen. Waarschijnlijk zullen de meeste beursgenoteerde bedrijven moeten gaan voldoen aan Europese richtlijnen waar het rapportage betreft.

  • Het deponeren van jaarrekeningen op papier is voor bedrijven met minder dan vijftig werknemers of minder dan 8,8 miljoen omzet in 2016 niet meer mogelijk
  • Voor grotere bedrijven gelden andere regels en andere invoertermijnen